Oikein valittu pienkone saa pihatyöt sujumaan

Trimmerit, oksa- ja pensassahat, oksasilppurit, erilaiset ruohonleikkurit ja moottorisahat ovat syksyn pihatöiden vakiotyökaluja. Vaihtoehtojen kirjo on kuitenkin laaja, joten hankinnoissa kannattaa olla tarkka. Kun tietää tarpeensa ja kertoo ne ammattilaiselle, saa taatusti riittävällä kapasiteetilla ja sopivilla ominaisuuksilla varustetun laitteen. Tutustu Jussin pienkonevalikoimaan tästä.  

Polttomoottori- vai akkukäyttöinen?

Akkuteknologia on ottanut isoja harppauksia, joten tänä päivänä myös akkulaitteissa riittää tehoa. Jos esimerkiksi trimmeriä käytetään nurmen siistimiseen suhteellisen harvoin, akkukäyttöinen vaihtoehto on varsin hyvä. Jos taas on tarve niittää heinikkoa ja järeämpiä puskia, polttomoottorilla varustettu kevytraivuri on oikea valinta. 

Husku-tuotekuva-h210

– Kyllä käyttötarve on se, joka määrittelee esimerkiksi leikkureiden ja sahojen kapasiteetin sekä käytettävät terät ja siimapäät. Voimanlähteellä ei ole enää niin isoa merkitystä. Tärkeämpää on se, ettei osteta liian pientä laitetta liian isoihin töihin, muistuttaa Jussin Pyöräpisteen Seppo. 

Vinkit sopivan ruohonleikkurin valintaan

Jussilta löytyy ruohonleikkureita joka lähtöön. Tarjolla on sekä polttomoottori- että akkulaitteita, ruohoa kerääviä malleja sekä jatkuvasti suosiotaan kasvattavia robottileikkureita. Ja kaikilla vaihtoehdoilla on puolensa. 

– Moni tykkää työnnellä ruohonleikkuria ja nähdä työnsä jäljen heti. Toiset taas arvostavat robottileikkurien tuomaa helppoutta. Kun valintaa tekee, kannattaa miettiä mikä toimii parhaiten juuri omalla pihalla. Jos robottileikkuri joutuu jättämään paljon leikkaamattomia paikkoja, on ne siten siistittävä erikseen trimmerillä. Pienen pihan tarpeisiin taas riittää hyvin kevyt akkukäyttöinen leikkuri. Keräävän ruohonleikkurin juju on puolestaan siinä, että laatoituksiin rajoittuvat nurmikon reunamat saadaan siistittyä ilman laatoille lentävää ruohosilppua, eikä sitä sitten kulkeudu kengissä sisälle. Eli ainoaa oikeaa vaihtoehtoa ei ole, mutta hyviä on paljon. Robottileikkureissa on myös tärkeää muistaa oikea koko. 600 neliön pihalle ei kannata ottaa 500–600 neliön leikkuria, vaan esimerkiksi 1000 neliölle tarkoitettu. Näin robotti ei joudu työskentelemään jatkuvasti äärirajoilla ja sen elinkaari on pidempi. 

Oksasilppurilla oksat hyötykäyttöön

Pihan ja puutarhan syys- ja kevättöissä paljon käytetty oksasilppuri on oiva apuväline, jolla oksat sekä risut saadaan kätevästi silpuksi ja vaikka kompostin kuivikkeeksi tai pensaiden alle lannoittamaan maata. Yleisimmät silppurit nielevät maksimissaan noin neljän ja puolen sentin paksuisia oksia, joten sen isompaa puutavaraa ei koneeseen kannata laittaa. 

– Toki peruslaitteiden rinnalta löytyy myös järeämpiä versioita, mutta kun oksakoko kasvaa, kasvaa myös laitteen koko ja hinta. Jälleen kerran tarve ratkaisee.  

Moottorisahan ei tarvitse olla metsurimallia

Moni ajattelee, että moottorisaha on tarkoitettu vain isoihin kaato- ja raivaushommiin. Sahojen joukosta löytyy kuitenkin erittäin käteviä piensahoja, joilla saa kotipihalla ihmeitä aikaan. 

– Kevyillä akkukäyttöisillä sahoilla katkoo mukavasti sekä pienemmät puut että vankemmat pensaat. Saatavina on myös niin sanottuja yhden käden puunhoitosahoja, jotka sopivat mainiosti esimerkiksi oksiston karsintaan ja siistimiseen. Ja toki Jussilta löytyy myös ne ammattilaisten järeät huippusahat, jos sellaista kaipaa. 

Monitoimilaite on yksi hyvä vaihtoehto

Monella on varasto tai autotalli täynnä erilaisia pihanhoidon laitteita. Yksi hyvä vaihtoehto on investoida monitoimikoneeseen, jonka perusosaan voidaan kiinnittää erilaisia työstöpäitä.

Husku-tuotekuva-lisaosat

  

– Esimerkiksi Husqvarnan yhdistelmätrimmeriin voidaan liittää erilaisia lisälaitteita, kuten siimapää, oksasaha, pensasleikkuri, puhallin, jyrsin, sammalenrepijä ja harjalaite. Näin yksi laite riittää moneen tarpeeseen. Ja vaikka näitä työkaluja käyttävät etupäässä ammattilaiset, on monitoimilaite kätevä peli ihan jokaisen tontin tarpeisiin.  

Mukavia syystöitä! Ja tervetuloa sopiville pienkonekaupoille Jussin myymälään tai verkkokauppaan!  

 

Ps. Jussi muuten huoltaa kaikki myymänsä laitteet, mutta muista huolehtia niistä myös itse. Puhdista ja punaa sekä käytä teräöljyä ja laadukasta pienkonepolttoainetta, niin laitteesi pysyvät kunnossa.

Työsuhdepyörä – verovapaita pyöriä ja hyvinvointia

Työsuhdepyörä on edullinen ja ekologinen etu, jonka ansiosta työntekijä voi…

Lue lisää
JPP-blogi-pyoraile-turvallisesti

Pyöräile turvallisesti – ja muista lain vaatimukset!

Pyöräily on mahtavaa syksyllä tai vaikka läpi talven. Eikä heikompi…

Lue lisää
Husku-yleiskuva

Oikein valittu pienkone saa pihatyöt sujumaan

Trimmerit, oksa- ja pensassahat, oksasilppurit, erilaiset ruohonleikkurit ja moottorisahat ovat…

Lue lisää
NÄYTÄ KAIKKI