Lastenpyörä – Millainen on paras?

Pienet pyöräilijät ovat Jussin Pyöräpisteelle niitä tärkeimpiä asiakkaita. Me nimittäin haluamme, että jokaisen ensimmäiset pyöräilyvuodet ovat turvallisia ja mukavia. Sellaisia, joiden ansiosta pyöräilystä tulee luonteva osa tervehenkistä liikkumista ja myöhemmin jopa elämäntapa.

 

Vinkit sopivan lastenpyörän valintaan

Lastenpyörän valinta aiheuttaa vanhemmille poikkeuksetta päänvaivaa. Minkä kokoinen pyörän pitää olla? Saako olla kasvuvaraa? Voiko lapselle hankkia maastopyörän? Osaako lapsi käyttää käsijarrua vai onko jalkajarru parempi? Kysymyksiä on monia, mutta niihin kaikkiin saa onneksi apua Jussin ammattilaisilta. Ohessa on lisäksi muutama perusasia, jotka auttavat pyöräpohdinnassa.

1 Pyörän koon ratkaisee pituus, ei ikä

Sopivankokoinen pyörä on tärkeää sekä lapsen pyöräilytaitojen kehittymisen että ajamisen turvallisuuden kannalta. Valitse siis pyörä kuskin pituuden mukaan, silloin pyörä on helpommin hallittava ja ajaminen mukavaa. Kasvuvara ei tässä asiassa kannata.

 

 

Lasten ja nuorten polkupyöriä on saatavilla yleensä neljässä eri rengaskoossa:

  • 12″ renkaat sopivat noin 82–100 cm polkijalle (2–4-vuotiaat)
  • 16″ renkaat sopivat noin 104–122 cm polkijalle (4–6-vuotiaat)
  • 20″ renkaat sopivat noin 120–122 cm polkijalle (5–8-vuotiaat)
  • 24″ renkaat sopivat noin 127–142 cm polkijalle (7–11-vuotiaat)

 

2 Valitse pyörä, jota lapsi osaa käyttää

Lastenpyöristä löytyy erilaisia malleja vaihteilla tai ilman, ja jarruvaihtoehtoina ovat joko jalkajarrut tai käsijarrut. Koska lasten taitotaso ja pyörän käyttö on yksilöllistä, kannattaa erilaisia pyöriä yksinkertaisesti kokeilla.

Esimerkiksi useimmat pienet lapset ajavat vain lyhyitä matkoja. Heille paras ratkaisu on yksinkertainen lastenpyörä ilman tarpeettomia ominaisuuksia. Kun lapset kasvavat ja heidän ajotaitonsa kehittyvät, he voivat valita ajopeliinsä lisää erilaisia ominaisuuksia.

Aluksi lapsen kannattaa ajaa jalkajarrulla varustetulla pyörällä, koska polkimen painaminen taaksepäin pyörän pysäyttämiseksi on vaistonvaraista. Kun lapsi on jo hieman kokeneempi ja käsilihakset ovat kehittyneet, voi hän ryhtyä käyttämään käsijarruja. Toki monet hankkivat jo ensipyöräksi käsijarrullisen vaihtoehdon ja pienen harjoittelun jälkeen homma sujuu hienosti. Kuten sanottua, lasten motorisissa valmiuksissa on eroja ja paras ratkaisu löytyy kokeilemalla.

 

3 Panosta pyörän ja pyöräilijän turvavarusteisiin

Turvallisuutta ei voi pyöräilyssä liikaa korostaa. Hyvä, päähän istuva, laadukas ja mukava kypärä on lapsen ja nuoren tärkein turvavaruste. Huomioitavaa on myös se, että pikkulasten tulisi käyttää kypärää, jossa on automaattisesti aukeava turvasolki. Se avautuu, jos lapsi tarttuu kypärästään kiinni esimerkiksi kiipeilytelineeseen.

Itse pyörästä tulisi aina löytyä soittokello sekä etu-, sivu-, poljin- ja takaheijastimet. Sivuheijastimina hyväksytään myös heijastavat renkaat. Valoja ei kaikissa lastenpyörissä valmiina ole, mutta toki me ne mielellämme asennamme. Jos pyörällä ajetaan vain valoisaan aikaan, ei valoja tarvita. Jos taas näkyvyys on heikko tai ollaan liikkeellä esimerkiksi sumuisena aamuna, valot auttavat autoilijoita huomaamaan lapsen. Vähintäänkin punainen takavalo kannattaa asentaa myös lapsen pyörään.

 

Me Jussilla olemme lastenpyörien asiantuntijoita ja autamme mielellämme kaikessa. Jos pyörän hankkiminen lapselle tai nuorelle on nyt ajankohtaista, tulkaa ihmeessä käymään ja tutustumaan sopiviin vaihtoehtoihin.

 

Tervetuloa hyville ja turvallisille pyöräkaupoille!

Työsuhdepyörä – verovapaita pyöriä ja hyvinvointia

Työsuhdepyörä on edullinen ja ekologinen etu, jonka ansiosta työntekijä voi…

Lue lisää
JPP-blogi-pyoraile-turvallisesti

Pyöräile turvallisesti – ja muista lain vaatimukset!

Pyöräily on mahtavaa syksyllä tai vaikka läpi talven. Eikä heikompi…

Lue lisää
Husku-yleiskuva

Oikein valittu pienkone saa pihatyöt sujumaan

Trimmerit, oksa- ja pensassahat, oksasilppurit, erilaiset ruohonleikkurit ja moottorisahat ovat…

Lue lisää
NÄYTÄ KAIKKI