Jussin DIY vinkki: vanne-sesonkivalot

Valoa kansalle! Hauskalla vanne-sesonkivalolla luot tunnelmaa pimeyden keskelle. Vanteita voi tiedustella ja hankkia sekä Tuiran että Jukolankujan myymälöistä. Käytetyt, metallin keräykseen menevät vanteet annamme ilmaiseksi sekä poistuvat koot ja mallit maksavat vain muutaman euron. Valikoimasta löytyy toki myös täysin uusia vanteita omissa hintaluokissaan.

Rakentamiseen tarvitset:
  • Pyörän vanteen
  • Valonauhaa
  • Isot pihdit
  • Jakoavaimen
  • Metallista sisustusketjua (saa rautakaupoista erivärisenä, muotoisena ja kokoisena metritavarana)
  • Sisustuskoukkuja (1-4kpl)
  • Mittanauhaa

 

1.Pura pyörän vanteesta pois jarruvarsi (Kuva 1), jotta vanne kevenee ja pysyy helpommin tasapainossa ripustettaessa. Vanteesta voi purkaa pois myös sisään kokoonpanon / sisuskalut, jolloin vanne kevenee entisestään. Vanteen keskellä jää tuolloin reikä. Irrottamiseen tarvitaan isoja pihtejä ja jakoavainta.

 


Kuva 1

 

2. Valitse haluamasi valosarja. Tässä esimerkissä on käytetty lämmintä valkoista valosarjaa, jossa on 120 LED-valoa. (Kuva 2)

 


Kuva 2

 

3. Valosarjan pujottaminen vanteen ympärille käy kätevimmin niin, että jakaa valosarjan omaksi nipukseen ja pelkän johdon omaksi nipukseen ja lähtee kietomaan valoja vanteen ympärille näiden väliltä (Kuva 3). Pidä valonauha hyvässä nipussa ja löysää nauhaa sitä mukaa kun saat kierrettyä nauhaa vanteen ympärille. Näin valot eivät tartu pinnoihin niin helposti ja pujottaminen on helpompaa.

 


Kuva 3

 

4. Pujottele valonauhaa ristiin vanteen ympärille ja käytä hyväksi pinnoja, pujottamalla valonauhaa välillä niiden välistä, jotta valonauha asettuu vanteeseen tasaisesti. Kiepauta valonauha välillä vanteen reunan yli (Kuva 4), jotta valonauha pysyy tarpeeksi kireällä ja paikallaan.

 


Kuva 4

 

5. Kun valonauha on paikallaan, mittaa mille korkeudelle haluat vanteen ripustaa. Jos ripustat vanteen neljällä koukulla ja ripustuskorkeus on kullakin ketjulla eri (kuten tässä esimerkissä), ota mitat sisustusketjujen pituuksista.

 

6. Avaa sisustusketjun ensimmäinen lenkki pihdeillä ja pujota se vanteen reunan ympäri, tee sopivan kokoinen lenkki (Kuva 5) ja yhdistä ketjun pää ketjulenkkiin ja purista lenkki pihdeillä kiinni (Kuva 6).

 


Kuva 5                                                                Kuva 6

 

7. Mittaa ketjusta se korkeusmitta, jolle haluat vanteen ripustaa. Avaa ketjun lenkki siitä kohtaa ja ketju katkeaa. Asenna kolme muuta ketjua samalla tavalla tasaisin välein.

 

8. Laita ensin yksi koukku kattoon ja ripusta vanne sen varaan. Sommittele vastakkainen ketju ja ruuvi paikalleen. Aseta loput kaksi koukkua paikalleen ja sommittele vanne ketjun lenkkien avulla tasapainoon. Jos käytät neljää koukkua, aseta koukut aavistuksen verran leveämmälle kuin mitä vanne on leveä. Näin vanne pysyy napakammin paikallaan eikä heilu niin herkästi.

 

9. Jos ripustat vanteen yhdellä koukulla, tuo ketjujen päät keskelle yhteen. On tärkeää, että ketjut ovat yhtä pitkät. Voit laskea ketjujen lenkit, joka helpottaa mittaamista. HUOMIO! Kiinnitä ketjujen päät huolellisesti yhteen yhdellä tai kahdella ehjällä lenkillä (jota et ole vääntänyt pihdeillä). Ketjujen liittämiseen yhteen olisi hyvä käyttää yhtä isompaa lenkkiä, jotta se ei anna periksi lämmön vaihtelussa tai liikkeestä, jos jokin kopsahtaa sitä vasten.

 

10. Tarkista ketjun lenkit, että jokainen avattu lenkki on puristettu takaisin kiinni ja lenkeissä ei ole rakoja. Pujota valonauhan toinen pää (pistokkeen pää) haluamallasi tavalla ja kytke valot päälle. Vanne-sesonkivalosi on nyt valmis! (Kuva 7)

 


Kuva 7

Vinkkejä!
Vanteen voi halutessaan maalata oman näköiseksi ja väriseksi esim. spray – maalilla tai kalkkimaalilla.
Vanteen voi haluatessaan korsitella esimerkiksi kuusenhavuilla ohutta rautalankaa apuna käyttäen.

Työsuhdepyörä – verovapaita pyöriä ja hyvinvointia

Työsuhdepyörä on edullinen ja ekologinen etu, jonka ansiosta työntekijä voi…

Lue lisää
JPP-blogi-pyoraile-turvallisesti

Pyöräile turvallisesti – ja muista lain vaatimukset!

Pyöräily on mahtavaa syksyllä tai vaikka läpi talven. Eikä heikompi…

Lue lisää
Husku-yleiskuva

Oikein valittu pienkone saa pihatyöt sujumaan

Trimmerit, oksa- ja pensassahat, oksasilppurit, erilaiset ruohonleikkurit ja moottorisahat ovat…

Lue lisää
NÄYTÄ KAIKKI