Hauskempaa maastoajoa fatbikellä

Fatbiket ovat parin viime vuoden aikana kasvattaneet huikeasti suosiotaan. Leveämmät renkaat sekä kevyehkö runko mahdollistavat ajamisen haastavilla alustoilla, kuten lumessa, mudassa, hiekassa tai jopa suolla. Yhä useampi tavallisella pyörällä aiemmin pyöräillyt harkitseekin fatbiken hankintaa. Annoimme parin ensikertalaisen, Terhin ja Antin, testattavaksi Feltin fatbiket Oulun talvisiin olosuhteisiin.

Nallikarissa mittari näyttää pakkasta -11 astetta, jonka päälle mereltä päin puhaltava jäinen viima asettaa talvipyöräilylle omat haasteensa. Pakkanen on kovettanut osan hangista, mutta läheltä rantaa löytyy myös pehmeämpää ja syvempää hankea, jossa polkuvoimat pääsevät kovalle koetukselle. Moni on puhunut fatbikellä ajamisen raskaudesta, sillä renkaat ovat huomattavasti tavallisia renkaita leveämmät ja renkaiden ilmanpaine pienempi. Polkeminen vaativimmilla alustoilla on fatbikellä kuitenkin yllättävän helppoa ja kevyttä, ottaen huomioon, ettei näille reiteille tavallisella pyörällä kannattaisi yrittääkään.

 

”Oli kyllä itselle yllätys, kuinka kevyt pyörän runko on ja miten helposti vaikeammassa maastossa pääsee tällainen huonompikuntoinenkin yksilö etenemään. Silti pyörä eteni ihan mukavasti myös tieajossa. Kyllähän tällä mielellään ajelisi maastossa vaikka koko talven yli, vaikkei fatbike pidempään työmatkapyöräilyyn ehkä olisikaan ihan ensimmäinen vaihtoehto.” toteaa Antti.

”Pyörä liikkui vakuuttavasti sekä pehmeämmällä että kovemmalla alustalla. Kyllä tämä vahvisti omia fiiliksiä fatbiken päätymisestä hankintalistalle.” Terhi puolestaan kertoo.

 

Vinkkejä ”läskipyöräilyyn”

”Läskipyöräily” poikkeaa jonkin verran tekniikaltaan ja ergonomialtaan tavallisesta maantiepyöräilystä. Fatbikellä maastolenkille lähtiessä kannattaa huomioida ajoasento, eli jalkojen ei tarvitse polkiessa mennä ihan niin suoriksi kuin maantieajossa. Lisäksi kannattaa ajaa reilusti pienemmällä vaihteella kuin kovalla alustalla, jottei kuluta voimia loppuun heti lenkin alkuvaiheessa. Tärkeää on muistaa omat rajat, ettei heti lähdetä revittelemään täysillä. Tasaisemmilla alustoilla voi renkaissa pitää vähän enemmän ilmaa ja vaativampaan maastoon ilmanpainetta pienentää. Myös juomapullolla sekä sään mukaisella asusteella varustautuminen tekevät pyöräilystä miellyttävämpää.

 

Älä unohda pyörän huoltoa

Pyörän oma huolto on tärkeää toimivuuden kannalta. Oikeilla huoltotoimenpiteillä voidaan välttää rikkoontumisia ja myös pidentää kulkupelin ikää merkittävästi. Varsinkin kun ajetaan likaisemmissa olosuhteissa, kannattaa pyörä puhdistaa aina ajon jälkeen, ettei lika pääse pinttymään napoihin ja laakereihin. Jos saatavilla ei ole suihkuteltavaa pyöränpuhdistusainetta, voi tarvittaessa käyttää mietoa tiskiaineliuosta. Painepesuria ei missään nimessä suositella käytettäväksi, vaan normaali letkupaine riittää hyvin. Myös sopivan jäykkää pensseliä tai harjaa voi käyttää puhdistukseen. Kuivaamisen voi hyvin tehdä rätillä, mutta paineilmaa ei missään nimessä tulisi käyttää. Ketjun voi öljytä pyörittämällä ketjua hitaasti ja lisäämällä öljyä tasaisesti ketjun joka niveleen. Pesun jälkeen pyörän rungon voi vahata esimerkiksi autovahalla, jolloin lika ei pinty niin tiukkaan kiinni pyörän pintaan. Näiden toimenpiteiden lisäksi pyörään suositellaan vuosittaista huoltoa.

 

Plus-koko soveltuu monipuolisempaan menoon

Jos etsii menopeliä, joka soveltuu sekä vaikeampikulkuiseen maastoon että maantielle, kannattaa katse kääntää plus-koon maastopyöriin. Plussan 27,5” rengaskoko sekä noin kolmen tuuman rengasleveys asettuu fatbiken ja normaalin pyörän väliin tarjoten miellyttävää kulkua kaikkiin maastoihin. Plus-koon maastopyöriä löytyy myös e-malleina, jos kaipaa pyöräilyyn sähköavustusta.

Kaipailetpa täysiveristä läskipyörää, monipuolisempaa plus-koon maasturia tai vaikka kaupunkipyörää, saat meiltä pyörän valmiiksi säädettynä ja varusteltuna tarpeidesi mukaan, eli pyörä on heti valmiina kovaa ajoa varten.

Työsuhdepyörä – verovapaita pyöriä ja hyvinvointia

Työsuhdepyörä on edullinen ja ekologinen etu, jonka ansiosta työntekijä voi…

Lue lisää
JPP-blogi-pyoraile-turvallisesti

Pyöräile turvallisesti – ja muista lain vaatimukset!

Pyöräily on mahtavaa syksyllä tai vaikka läpi talven. Eikä heikompi…

Lue lisää
Husku-yleiskuva

Oikein valittu pienkone saa pihatyöt sujumaan

Trimmerit, oksa- ja pensassahat, oksasilppurit, erilaiset ruohonleikkurit ja moottorisahat ovat…

Lue lisää
NÄYTÄ KAIKKI