Harrastajan pyörän osto-opas – Weasel Krämp & Jussin Pyöräpiste

Oletko hurahtanut pyöräilyharrastukseen ja ostamassa tuliterää munamankelia? Weasel Krämpin Paavo ja Sampo vastaavat yleisimpiin kysymyksiin uuden pyörän ostoon liittyen.

 

Kuinka usein pyörä tulee uusia?

 

Aktiiviset pyöräilijät uusivat pyöränsä 3–5 vuoden välein. Tällä välillä pelkkä kuluvien osien, kuten ketjujen, jarrupalojen ja renkaiden vaihto sekä säännöllinen huolto riittävät. Kulumisen lisäksi markkinatrendit ja mallien muutokset sanelevat ostotiheyttä. Pyörän runko on hyvin kestävää materiaalia, joten jos siihen liittyviä rakenteellisia muutoksia ei ilmene, ei koko pyörää kannata välttämättä lähteä vaihtamaan.

 

Montako pyörää tarvitsen?

 

Yhdellä pyörällä pääsee hyvin liikkeelle, sillä nykyään useat laatupyörät ovat ns. monikäyttömalleja, joilla ajo onnistuu sekä kesäisin että talvisin erilaisilla alustoilla. Pyörää ostettaessa kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että maastopyörällä voi ajaa maaston lisäksi pidempiä työmatkoja ja pyörälenkkejä asfaltilla, kun taas maantiepyörällä ei voi ajaa juurakkoisia maastopolkuja. Siksi useimmat lajiin harrastajat ostavat erikseen sekä maasto- että maantiepyörän.

 

Mihin asioihin kiinnitän huomiota uuden pyörän ostossa?

 

  1. Mihin tarkoitukseen ostat pyörän, missä haluat sillä ajaa ja kuinka usein?

    Kuntoiluun ja tavoitteelliseen harjoitteluun sopivat parhaiten valitusta maastosta riippuen erilaiset maasto- ja maantiepyörät, läskipyörät, fitness-pyörät sekä cyclocross- ja gravel-pyörät. Rennompaan retkiajoon sopivat taas cyclocross- ja gravel-pyörät, hybridipyörät sekä jäykkäperäiset maastopyörät.

  2. Paljonko olet valmis sijoittamaan uuteen pyörään?

    Muista varata budjettiin 200–300 e lovi laadukkaiden lisävarusteiden ostoon.

  3. Millaisen rungon haluat ja tarvitset?

    Nyrkkisääntö on, että mitä kevyempi sen parempi. Alumiini- ja teräsrungot ovat painavampia ja kuuluvat siksi alempaan hintaluokkaan. Hiilikuiturungot ovat kevyempiä ja kalliimpia.

  4. Pyörän koko.

    Pyörän koko on verrannollinen ajajan pituuteen ja kropan mittasuhteisiin. Koot ilmoitetaan joko tuumina tai merkinnöillä XS–XL ja niitä vastaavat kokotaulukot löytyvät pyörävalmistajien sivuilta. Jos et ole varma sinulle sopivasta koosta, vieraile liikkeessä ja kysy apua ammattilaiselta. Liian pienessä tai suuressa pyörässä ajoasento ja koko kroppa kärsivät.

  5. Hyvä ajoasento.

    Mikäli selkä kipeytyy helposti ajaessa, kannattaa valita pystympi ajoasento. Yleisesti ottaen kuntoiluun tarkoitetuissa pyörissä ajoasento on pystympi kuin kilpapyörissä.

  6. Laadukas osasarja.

    Perinteisesti osasarjalla tarkoitetaan pyörän jarrujen, vaihteiden ja voimansiirtoon vaikuttavien elementtien luomaa mekaanisten osien kokonaisuutta. Merkeistä Shimano, Sram ja Campagnolo ovat tunnettuja hyvästä laadusta, ja niitä löytyy monesta eri hintaluokan pyörästä.

 

Huom. Nykyisin pyörän vaihteiden määrällä ei ole väliä. Pyörät rakennetaan aina tiettyyn käyttötarkoitukseen ja vaihteita lisätään tähän sopiva määrä. Se, onko vaihteita 3 vai 36, ei siis vaikuta pyörän laatuun.

 

Mitä lisävarusteita tarvitsen?

 

Pyörän oston yhteydessä kannattaa tarkistaa, että pyörästä löytyy lokasuojat, jalusta ja lukko. Useissa laatupyörissä nämä osat myydään erikseen. Myös satulan istuvuutta on hyvä kokeilla ja vaihtaa tarvittaessa.

 

Jos suunnittelee ajavansa pitkää matkaa, kannattaa ostaa juomapulloteline ja pullo. Lisäksi pieni satulalaukku, jonka sisälle mahtuu pumppu, sisäkumi ja rengasraudat voi tulla tarpeeseen, mikäli rengas rikkoutuu kesken reissun.

 

Älykello ja muut seurantalaitteet helpottavat myös oman kehityksen seuraamista. Alkuun harrastajalle riittää hyvin ranteessa pidettävä älykello, joka mittaa sykkeen ja matkan ja jossa voi vaihtaa lajiprofiilia. Kellon voi kiinnittää halutessaan pyörän tankoon.

 

Millaiset pyöräilyvaatteet valitsen?

 

Vaatteiksi sopivat hyvin samanlaiset varusteet kuin juoksuun ja hiihtoon. Erityisesti housujen tulisi olla tiukat, jotta ne eivät hankaa ja jää kiinni pyörän osiin. Oikeat pyöräilyhousut ovat myös hyvä sijoitus aloittelevalle harrastajalle. Satulat ovat usein kovia, joten takapuolesta pehmustetut trikoot lisäävät ajomukavuutta ja suojaavat arkoja paikkoja. Vaatteiden lisäksi tarvitset hyvän kypärän ja pyöräilykengät.

 

Aloittelevan pyöräilijän on tärkeä pitää huoli siitä, että liikkeelle lähdettäessä on hieman vilu. Lämmin tulee kyllä nopeasti. Kylmillä keleillä kerrospukeutuminen on kaiken a ja o.

Paavo Niskalalta ajovarusteista löytyy kaikki tarvittava – ja vähän enemmän. 

Mistä ostan pyörän?

 

Vaikka netistä löytyy erilaisia pyörämalleja ja -merkkejä pilvin pimein, kannattaa ensimmäinen kallis ostos tehdä perinteisestä kivijalkaliikkeestä. Siellä asiantunteva myyjä osaa auttaa ominaisuuksiltaan ja kooltaan juuri oikean pyörän valinnassa. Liikkeessä pyörä on lisäksi mahdollista koeajaa, ja jälkihoitokin onnistuu helposti huoltosopimuksella. Esimerkiksi Jussin Pyöräpisteeltä löytyy hyvä valikoima erilaisia pyörämalleja.

 

Mitä pyörämerkkejä Weasel Krämp suosittelee?

 

Jos tosiharrastaminen kiinnostaa, kannattaa tutustua erityisesti Orbean, Feltin ja Meridan valikoimaan. Jos taas hakusessa on taas rento kaupunkipyörä, jota harrastajat kutsuvat leikkisästi baaripyöräksi, kannattaa tutustua kotimaisiin malleihin, kuten Helkamaan ja Jopoon.

 

Blogia varten on haastateltu oululaisen Weasel Krämp -pyöräilyseuran edustajia Paavo Niskalaa ja Sampo Pirilää. Löydät seuran Instagramista nimimerkillä @weasel_kramp.

Työsuhdepyörä – verovapaita pyöriä ja hyvinvointia

Työsuhdepyörä on edullinen ja ekologinen etu, jonka ansiosta työntekijä voi…

Lue lisää
JPP-blogi-pyoraile-turvallisesti

Pyöräile turvallisesti – ja muista lain vaatimukset!

Pyöräily on mahtavaa syksyllä tai vaikka läpi talven. Eikä heikompi…

Lue lisää
Husku-yleiskuva

Oikein valittu pienkone saa pihatyöt sujumaan

Trimmerit, oksa- ja pensassahat, oksasilppurit, erilaiset ruohonleikkurit ja moottorisahat ovat…

Lue lisää
NÄYTÄ KAIKKI