Huolto-Jussin vinkit: Pyörä kesäksi kuntoon

Pyörää kannattaa huoltaa säännöllisin väliajoin. Säännöllinen huolto lisää pyörän käyttöikää sekä turvallisuutta. Paras aika huollattaa pyörä on syksyllä, ennen kuin siirrät pyörän talviteloille tai kevättalvella ennen ruuhkaa. Perushuollon voi tehdä itsekin kotona, mutta pyörä olisi hyvä huollattaa ammattiliikkeessä muutaman vuoden välein. Huolto-Jussin vinkeillä pyörän perushuolto onnistuu kotonakin.

1. Pese pyörä

Pyörän huolto on pitkälti sen puhtaanapitoa. Pyörä on hyvä pestä säännöllisesti ja etenkin kurakelin jälkeen. Pesuun tarvitset lämmintä vettä, astianpesuainetta tai polkupyörälle sopivaa puhdistusainetta sekä pesusienen tai tiskiharjan. Pese pyörä harjaamalla kevyesti ja huuhtele hyvin lian irrottua. Pesun jälkeen pyörä kannattaa myös kuivata kunnolla.

2. Rasvaa ketjut ja varmista vaihteiden toiminta

Myös ketjut kannattaa pestä huollon yhteydessä, sillä puhtaat ketjut parantavat ajomukavuutta. Ketjut on paras puhdistaa ketjujen pesuun tarkoitetulla pesurilla, mutta myös tiskiharjalla saa suurimmat liat puhdistettua pois. Kun ketjut ovat puhtaat ja kuivat, ne öljytään kauttaaltaan. Öljyksi sopii polkupyöriin ja ompelukoneisiin tarkoitettu öljy. Ketjujen huollon yhteydessä on myös hyvä tarkistaa, ovatko ketjut venyneet sekä tarvittaessa kiristää ketjuja. Myös vaihteet on samalla hyvä käydä lävitse rasvaamalla vaihteensiirtimet sekä testaamalla vaihteiden toiminta. Jos vaihteet kaipaavat säätöä, tässä auttaa parhaiten ammattitaitoinen pyörähuolto.

4. Renkaat kuntoon

Kunnon renkailla pyörä rullaa vaivatta! Huollon yhteydessä myös renkaat ja rengaspaineet tulee tarkistaa. Oikein täytetyllä renkaalla polkeminen on vaivatonta ja rengas myös pitää hyvin. Renkaiden suosituspaineet löytyvät renkaitten kyljissä olevista merkinnöistä. Muistisääntönä voi kuitenkin sanoa, että ilmaa on sopivasti, kun renkaat antavat hieman periksi painettaessa. Kuluneet tai halkeilleet renkaat on kuitenkin syytä vaihtaa uusiin.

3. Tarkasta jarrut, vaihteet ja vaijerit

Toimivat jarrut polkupyörässä ovat tärkein turvallisuutta parantava ominaisuus, minkä vuoksi jarrujen toimintaan on syytä kiinnittää huomiota. Jarruja tarkistettaessa varmistetaan jarrujen toiminta, vaijerien kunto sekä jarrupalojen kulutuspinta. Vaijerit voi tarvittaessa voidella öljyllä, mutta jos vaijerit ovat päässeet pahasti ruostumaan tai rispaantumaan, ne tulee vaihtaa uusiin. Jarrupaloissa on hyvä olla kulutuspintaa tarpeeksi koko kauden jarrutuksiin, näin säästyt ylimääräiseltä jarruhuollolta.

5. Kiristä ruuvit ja mutterit

Kun pyörä rämisee, pyörän mutterit, ruuvit tai pultit ovat löysällä. Pyörähuollon yhteydessä mutterit, ruuvit ja pultit tarkistetaan ja tarvittaessa kiristetään. Erityisesti lokasuojan pultit sekä pyörän kammet on hyvä tarkastaa. Muista kuitenkin maltti, ruuveja ja muttereita ei tarvitse kiristää hampaat irvessä. Jos mutterit, ruuvit tai pultit ovat ruostuneita, ne tulee vaihtaa uusiin.

6. Muista turvavarusteet

Muista tarkistaa myös pyörän turvavarusteet. Pidä huoli, että pyöräsi heijastimet ja ajovalot ovat toimintakunnossa oman turvallisuutesi tähden. Näiden lisäksi hyvin istuva pyöräilykypärä on ehdoton turvallisuusvaruste!

7. Koeajo

Ennen kuin lähdet pyörällä kauemmaksi kurvailemaan, tee vielä koeajo. Huollon jälkeen on hyvä kiertää vaikkapa korttelin ympäri ja arvioida pyörän toimivuus, sillä hienosäätö voi olla vielä tarpeen. Jos pyörä tuntuu toimivalta koeajon jälkeen, voit lähteä kunnon pyöräretkelle!

Työsuhdepyörä – verovapaita pyöriä ja hyvinvointia

Työsuhdepyörä on edullinen ja ekologinen etu, jonka ansiosta työntekijä voi…

Lue lisää
JPP-blogi-pyoraile-turvallisesti

Pyöräile turvallisesti – ja muista lain vaatimukset!

Pyöräily on mahtavaa syksyllä tai vaikka läpi talven. Eikä heikompi…

Lue lisää
Husku-yleiskuva

Oikein valittu pienkone saa pihatyöt sujumaan

Trimmerit, oksa- ja pensassahat, oksasilppurit, erilaiset ruohonleikkurit ja moottorisahat ovat…

Lue lisää
NÄYTÄ KAIKKI