Leikkaa pensasaidat ja nurmikot talvikuntoon

Trimmerit, oksa- ja pensassahat, ruohonleikkurit ja lehtipuhaltimet ovat nyt varsin ajankohtaisia laitteita. Alkava syksy on nimittäin mainiota leikkausaikaa lähes kaikille kasveille. Silloin useimmat puut ja pensaat ovat vielä täydessä lehdessä, jolloin puutarhuri näkee parhaiten leikkauksen tarpeen. Myös pensasaidat kannattaa leikata syksyllä ja nurmikko valmistella lumen alle.

Jätä nurmikkoon sopivasti korkeutta

Puutarhassa on mukava hääräillä syksyisenä poutapäivänä. Monet kuitenkin miettivät, voiko pensasaitaa vielä leikata tai mitä nurmikolle pitäisi tehdä ennen talvea.

Stihl - Lehtipuhallin

Nurmikko talvehtii parhaiten noin 5 cm korkuisena. Paksu lehtipatja haravoidaan tai poistetaan lehtipuhaltimella nurmikolta, etteivät taudit leviäisi tiivistyneen lehtipatjan alla. Yksittäiset lehdet voi jättää nurmikolle ja vaikka silputa ruohonleikkurilla pieneksi. Pieneliöt hoitavat loput ja hajottavat lehdet.

Stihl - Ruohonleikkuri

Liian pitkä nurmikko on altis talvituhoille, siksi säännöllistä leikkausta on hyvä jatkaa myös syksyllä. Jos nurmikko jää kovin pitkäksi, erilaiset homeet ja haitalliset sienet muhivat talvella liiskaantuneessa ja tiiviissä nurmikerroksessa. Etenkin lumihome vaivaa liian pitkäksi jääneitä nurmikkoja sellaisina talvina, jolloin lumi sataa ennen kuin maa on jäätynyt.

Leikattu aita kestää paremmin lumikuormaa

Mikäli leikkaat aitakasvisi yleensä aikaisin keväällä, saatat joutua leikkaamaan ne uudelleen vielä syyskuussa. Mutta parempi myöhään, kuin jättää aidat rehottamaan talveksi. Muista kuitenkin tarkistaa lajikohtaiset ohjeet ennen kuin käynnistät oksa- tai pensassahan. Nyrkkisääntö on se, että lehtipensaat leikataan aikaisin keväällä ja havukasvit syksyllä, mutta poikkeuksiakin on. Esimerkiksi orapihlaja-aidan voi hyvin leikata toiseen kertaan syksyllä, jos se on kasvanut pois muodosta tai jäänyt hieman pitkäksi jo kevään leikkuussa.

Stihl - Oksasaha

Yksi iso hyöty pensaiden ja pensasaitojen syysleikkuussa on myös se, että leikattuina ne kestävät huomattavasti paremmin lumikuormaa. Ja toki esteettinen arvo on oma lukunsa.

Jussilta löydät kaikki vehkeet syksyn puutarhatöihin

Jos hommat pihalla ja puutarhassa ovat vielä kesken ja kunnon työkalut puuttuvat, me Jussilla autamme. Kun kerrot mitä olet tekemässä, meidän pienkoneiden ammattilaiset osaavat kertoa mihin mikäkin laite parhaiten sopii. Se kun on niin, että jokaiseen leikkuu-, trimmaus- ja puhallustarpeeseen löytyy oikean kokoinen ratkaisu, jolla puutarhatyöt sujuvat mukavasti ja helposti.

 

Hyviä syystalkoita kaikille!

 

HUOM! Älä laiminlyö pienkoneiden syyshuoltoa. Lue tästä lisää tärkeästä asiasta!

Työsuhdepyörä – verovapaita pyöriä ja hyvinvointia

Työsuhdepyörä on edullinen ja ekologinen etu, jonka ansiosta työntekijä voi…

Lue lisää
JPP-blogi-pyoraile-turvallisesti

Pyöräile turvallisesti – ja muista lain vaatimukset!

Pyöräily on mahtavaa syksyllä tai vaikka läpi talven. Eikä heikompi…

Lue lisää
Husku-yleiskuva

Oikein valittu pienkone saa pihatyöt sujumaan

Trimmerit, oksa- ja pensassahat, oksasilppurit, erilaiset ruohonleikkurit ja moottorisahat ovat…

Lue lisää
NÄYTÄ KAIKKI