Turvallista matkaa – varusteet talvipyöräilyyn

Liukkaiden kelien kausi alkaa Suomessa lokakuussa ja päättyy huhtikuussa. Vuodesta toiseen uutisissa puhutaan kuitenkin siitä, kuinka ”talvi yllätti autoilijat”. Sama mantra pätee myös pyöräilijöihin, vaikka turvalliseen talvimankelointiin tulee kiinnittää huomiota jo paljon ennen lumentuloa.

Valoa kansalle

Aamu- ja iltahämärä ovat ensimmäiset merkit alkavasta talvesta. Tieliikennelain mukaan, pyörässä on oltava keltainen tai kirkas etuvalo sekä punainen takavalo aina pimeällä ajettaessa, koskien myös lumetonta loppusyksyä. Jos lamput puuttuvat, voi epäonniselle pyöräilijälle rapsahtaa jopa 40 e liikennevirhemaksu.

 

Meiltäkin löytyy liikkeestä pyöränlamppuja muutamasta eurosta lähes 50 e valonheittimiin. Oikean lampun valinta riippuu käyttötarkoituksesta: onko valon tarkoitus ilmoittaa olemassaolosta muille liikenteessä liikkujille vai parantaa oman ajoväyläsi näkyvyyttä.

 

Halo Alfa F2.0 Huomio Led etu- & takavalo
2,95 €

Halo Omega 600 Lumen
42 €

 

Laki myös velvoittaa pyörään usein valmiina kuuluvat etu-, taka- ja sivuheijastimet. Jos pyöräsi on pitkäikäinen tai käytettynä ostettu kannattaakin varmistaa, että heijastimet ovat edelleen tallella. Eikä ylimääräisistä pinnoihin, tankoon ja tarakkaan kiinnitettävistä heijastimista, huomioliivistä tai vaatteissa roikkuvista kapistuksista ole ainakaan haittaa.

 

Herrmans Frontreflector FR-7
4 €

Herrmans H-Rail Led Bicycle Rear Light
12,95 €

 

Pitoa pintaan

Toinen, vielä selkeämpi talven merkki ovat yöpakkaset ja musta jää. Vähemmän yllättäen pyöräilijän tyypillisin onnettomuus on kaatuminen ajoradan liukkauden tai epätasaisuuden vuoksi, joita talvella synnyttävät niin lumi kuin jää. Nastarenkaat kannattaakin vaihtaa menopelin alle heti, kun yöpakkaset alkavat ja kuura säkenöi aamuisella nurmikolla. Eturenkaan nastoitus tekee pyörän ohjauksesta vakaampaa ja takarenkaan nastat tuovat lisäpitoa jarrutukseen.

 

Continental Contact Spike 240, 42-622
79,95€ / rengas

SuomiTyres-Piikkisika-TLR-W408-2

Suomi Tyres Piikkisika TLR
noin 160 € / rengas

 

Pyörään voi valita myös kitkarenkaat. Kitkarenkaat eivät ole aivan yhtä pitävät jäällä, mutta toimivat lumella lähes samalla tavalla. Ne sopivat erityisen hyvin vaihteleviin olosuhteisiin ja plussakeleille. Kitkarenkaiden saatavuutta voi tiedustella suoraan myymälästä.

 

Turvaa vuodenajasta riippumatta

Kypärä, kypärä ja vielä kerran kypärä. Mitä haastavammat kelit ja suurempi kaatumisriski, sitä tärkeämpi kapistus se on. Värikäs ja heijastimella varustettu kypärä antaa suojan lisäksi myös näkyvyyttä. Talvella päähän kannattaa valita tietysti kypärä, jonka alle mahtuu lämmin pipo. Mahdolliset tuuletusaukot kannattaa myös tukkia talvisin kätevällä kypärän suojahupulla!

 

Giro Revel adult universal fit
55 €

Giro Fixture mips XL Mat Black
97,95 €

BBB helmetshield, Helmet cover
28,95 €

Työsuhdepyörä – verovapaita pyöriä ja hyvinvointia

Työsuhdepyörä on edullinen ja ekologinen etu, jonka ansiosta työntekijä voi…

Lue lisää
JPP-blogi-pyoraile-turvallisesti

Pyöräile turvallisesti – ja muista lain vaatimukset!

Pyöräily on mahtavaa syksyllä tai vaikka läpi talven. Eikä heikompi…

Lue lisää
Husku-yleiskuva

Oikein valittu pienkone saa pihatyöt sujumaan

Trimmerit, oksa- ja pensassahat, oksasilppurit, erilaiset ruohonleikkurit ja moottorisahat ovat…

Lue lisää
NÄYTÄ KAIKKI