Talvipyöräilyreitit Oulussa – Weasel Krämp & Jussin Pyöräpiste

Weasel Krämpin edustaja ja vannoutunut läskipyöräilyn harrastaja Jyrki Kaivosaari listaa Oulun parhaat talvipyöräilyreitit niin aloittelijalle kuin himoharrastajalle. Lähdetkö seikkailulle auratuille väylille vai koskemattomaan hankeen?

Ylläpidettävät reitit

Oulun Kaupunki ylläpitää useita eri talviulkoilureittejä, jotka on tarkoitettu niin pyöräilijöille, juoksijoille kuin hiihtäjille. Pyöräreittien kunnosapidolla tarkoitetaan usein säännöllistä lumen lanausta.

MERI-TOPPILAN TALVIULKOILUREITTI

Lähimpänä keskustaa sijaitsee Meri-Toppilan talviulkoilureitti, jonka kokonaispituus on noin 2,5 km. Reitti liittyy olemassa oleviin kevyenliikenteen väyliin, joten harjoitusta pidentääkseen paikalle voi saapua helposti pyörän selässä. Reitiltä löytyy myös yksi nuotiopaikka, joka on hyvin suosittu erityisesti aurinkoisina pakkaspäivinä.

IINATTI BIKE PARK (KAAKKURIN LIIKUNTAMAA)

Kaupungista katsoen vastakkaisessa suunnassa, noin 10 km ajomatkan päässä, on Kaakkurin liikuntamaa ja siellä sijaitseva Iinatti Bike Park. Bike Parkissa on talvisin vaihtelevan tasoisia maasto- ja läskipyöräilyreittejä noin 14 km verran. Alue on suosittu talvipyöräilykohde erityisesti kuntoilijoiden keskuudessa ja Iinatin mäkinen maasto saa varmasti hien pintaan myös keskitason pyöräilijöille!

KALLIOSELÄN REITTI

Haastavampaan ajoon ja erityisesti päiväretkikohteeksi sopiva Kallioselän reitti on noin 14 km pitkä erämaalatu, jonka reunaan on ajettu ura myös läskipyörille. Reitti lähtee Pilpasuon parkkipaikalta ja päättyy Kallioselän kämpälle. Reitille voi lähteä myös esim. Pilpajärven laavulta, jos hakusessa on hieman kevyempi, suuntaansa noin 10 km mittainen reissu. Kallioselän päätepisteessä on autiotupa, kota ja tulentekopaikka. Luethan Oulun kaupungin ohjeet reitin käyttäjille sekä uusimmat tiedot kunnossapidosta Facebookista ennen matkaan lähtöä.

Harrastajien suosimat reitit

Kun talvipyöräilystä on kokemusta jo sen verran, että pyörä pysyy ns. “lankulla”, uskaltaa pyöräilyä harrastaa jo merkittyjen reittien ulkopuolella. Talvi onkin siitä kiitollista aikaa, että reittejä voi muodostaa myös alueille, joihin ei sulan maan aikana ole pyörällä asiaa. Mm. Hiukkavaaralta, Kivikkokankaalta ja Talvikankaalta löytyy paljon hyviä, harrastajien itse suunnittelemia ja ajamia polkuja. Tässä muutama Jyrki Kaivosaaren testaama ja suosittelema reitti Jälki.fi -palvelusta:


Metsäreiteiltä ei puutu lunta, hikeä tai haastetta – silloin täytyy olla välineet kunnossa!

HIUKKAVAARA

“Yleensä hyvässä kunnossa ja paljon ajettu Hiukkavaaran reitti kulkee ympäri Hiukkavaaraan maastoja. Kalimeenojan varsi tarjoaa tarkkuutta vaativia pätkiä kapeiden puiden välien sekä ojan reunalla ajamisen muodossa. Osan talvesta sulana virtaava Kalimeenoja tarjoaa myös hieman erilaista luontokokemusta.”

HIUKKAVAARA-NIILESJÄRVI

“Myös tämä Hiukkavaara-Niilesjärvi on suosittu ja yleensä hyvässä kunnossa oleva reitti. Niilesjärven rantareitti ja Kivikkokankaan pumppaamopätkät on loistavia mausteita tällä reitillä. Reittiä on helppo muokata esim. aloittamalla matka Valkeisjärven hiihtoreitin viereiseltä parkkipaikalta tai Kivikkokankaan hiihtopaikan parkkipaikalta.”

TALVIKANGAS-TUIRANHOVI-TALVIKANGAS

“Mikäli munkkikaakaot ovat lähellä sydäntä (kenellä ei olisi), niin tämä hieman haastavampi Talvikangas-Tuiranhovi reitti Talvikankaalta Kalimeenojan vartta on mielenkiintoinen, mutta ei välttämättä kunnoltaan aina niin hyvä reitti. Auranmajalla on hyvä käydä munkkikaakaolla ja jatkaa matkaa takaisin Kalimeenojan toista puolta.”

 

Kannattaa myös pitää mielessä, että sopivia pyöräilypolkuja on talvisaikaan lähes jokaisessa lähimetsässä. Jussin Pyöräpiste ja Weasel Krämp suosittelevatkin herättämään sisäisen tutkimusmatkailijan ja tutustumaan yllä olevien reittien lisäksi koiranulkoilutuspolkuihin ja lähimetsien tarjontaan!

Työsuhdepyörä – verovapaita pyöriä ja hyvinvointia

Työsuhdepyörä on edullinen ja ekologinen etu, jonka ansiosta työntekijä voi…

Lue lisää
JPP-blogi-pyoraile-turvallisesti

Pyöräile turvallisesti – ja muista lain vaatimukset!

Pyöräily on mahtavaa syksyllä tai vaikka läpi talven. Eikä heikompi…

Lue lisää
Husku-yleiskuva

Oikein valittu pienkone saa pihatyöt sujumaan

Trimmerit, oksa- ja pensassahat, oksasilppurit, erilaiset ruohonleikkurit ja moottorisahat ovat…

Lue lisää
NÄYTÄ KAIKKI