Maastopyöräreitit Oulussa – Weasel Krämp & Jussin Pyöräpiste

Weasel Krämpin edustaja ja pitkän linjan maastopyöräharrastaja Paavo Niskala jakaa suosikkireittinsä maastopyöräilyyn Oulun alueella. Reittien alkuun pääsee sekä autolla että pyörän selässä ratsastaen – mikä olisikaan parempi tapa lämmitellä lihakset rankkaa treeniä varten!

 

ISOKANKAAN KIERROS


Kuva: kartta.ouka.fi

 

Pituus: 10 km

Arvioitu kesto: 1 h

Taitotaso: Mäntymetsää ja kangasmaastoa, jotka sopivat hyvin aloittelijoille. Pitkospuut mahdollista taluttaa, jos ei uskalla ajaa.

Reitin kuvaus: Lähtö Loppulan metsänvartijan talolta, joka toimii kesäisin luontokahvilana. Mikäli mielit piipahtaa kahville treenin jälkeen, kannattaa aukioloajat tarkistaa etukäteen netistä niiden vaihtelevuuden vuoksi. Reitillä kierretään Isokankaan luonnonsuojelualue, eli ajetaan ensin metsäautotietä Pohjoiseen, josta käännös polulle ja sitä seuraten kahden laavun kautta takaisin kahvilalle. Reitillä seudun parasta neulaspolkua sekä pitkospuita.

 

 

NIILESJÄRVEN YMPÄRIAJO


Kuva: kartta.ouka.fi

 

Pituus: 15 km

Arvioitu kesto: 1,5 – 2 h

Taitotaso: Maastopyöräilijälle, jolla jo ajamisen perusteet hallussa. Monipuolinen, helppo ja vauhdikas neulaspolku, jossa välillä myös teknisesti haastavaa kivikkoa, hiekkapohjaa ja nousukilometrejä.

Reitin kuvaus: Lähtö Valkeisjärven (karttanimi Valkiaisjärvi, mutta oululaisittain Valkeisjärvi) parkkipaikalta. Valkeisjärven eteläpuolta moottorikelkkareitin pohjalle, josta Muurahais- ja Niiileskankaan kautta Sanginjoentielle. Tämä pätkä välillä teknisesti aika haastavaa kivikkoa, mutta Muurahaiskankaan kivikon sijasta voi myös valita helpomman metsäautotie-vaihtoehdon Sanginjoentielle. Paluu Niilestä golfkentän vieressä olevan P-levähdyspaikan kohdalta. Paluumatkalla alussa muutama juurakko ja kuiva suokohta, jonka kautta noustaan hietikkokankaalle ja sieltä hauskojen ”pumppauspolkujen” kautta Niileksen eteläpuolelle polulle. Lopussa päästään kokeilemaan vielä teknisesti haastavampaa suopohjaa. Niileksen eteläpuolisen polun jälkeen haetaan Sarvikankaan tömpyrältä viimeiset nousumetrit ja Valkiasjärventien asvalttipätkää pitkin takaisin parkkipaikalle ja lähtöpaikkaan.

 

 

LENTOKONEBONGAUS – OULUNSALO


Kuva: kartta.ouka.fi

 

Pituus: 25 km

Arvioitu kesto: 2 h

Taitotaso: Pidempi lenkki, joka sopii kaikentasoisille maastopyöräilijöille. Helppoa maastoa, ei juurikaan kiviä eikä juurakoita. Hieman pehmeää hiekkaa välillä, eikä nousumetrejä merenrannassa.

Reitin kuvaus: Oulunsalon neulaspolkuja pitkin lentokentän ympäri. Reitille kannattaa lähteä lentokentän Itäpuolelta aidan vierestä, josta löytyy lentokenttää kiertävä polku. Papinjärven uimarannalle voi tarvittaessa pistäytyä vilvoittelemaan.

 

BONUS: MTB-TEKNIIKKAA KAAKKURIN LIIKUNTAMAASSA


Kuva: www.ouka.fi

 

Pituus: Useita vaihtoehtoja

Taitotaso: Useita vaihtoehtoja

Reitin kuvaus: Kaakkurin liikuntamaasta löytyy erinomaiset olosuhteet maastopyöräilyn harjoitteluun. Pienellä alueella on merkittyä metsäpolkua, rankkoja nousuja sekä vauhdikkaita alamäkiä, ja myös tekniikkaharjoitteluun soveltuvia kumpareita ja kivitasapainoiluratoja. Kaakkuriin kannattaa mennä harjoittelemaan pyörän hallintaa, sekä mäennousu- sekä laskutekniikkaa. Muista alamäkien ns. ”bermeissä” eli kallistuksissa pitää vauhdissa järki mukana ja paino takana.

Lisätietoa: Oulun kaupunki – Kaakkurin liikuntamaa

 

Maastopyöräilijän etikettiin kuuluu noudattaa alueille annettuja sääntöjä sekä pysyä olemassa olevilla poluilla ja reiteillä. Näin pyöräilyllä kuormitetaan mahdollisimman vähän luontoa, reitin ylläpitäjiä ja metsänomistajia. Käyhän pistämässä meillä välineet kuntoon ja lähde rohkeasti uutta oppimaan!

Työsuhdepyörä – verovapaita pyöriä ja hyvinvointia

Työsuhdepyörä on edullinen ja ekologinen etu, jonka ansiosta työntekijä voi…

Lue lisää
JPP-blogi-pyoraile-turvallisesti

Pyöräile turvallisesti – ja muista lain vaatimukset!

Pyöräily on mahtavaa syksyllä tai vaikka läpi talven. Eikä heikompi…

Lue lisää
Husku-yleiskuva

Oikein valittu pienkone saa pihatyöt sujumaan

Trimmerit, oksa- ja pensassahat, oksasilppurit, erilaiset ruohonleikkurit ja moottorisahat ovat…

Lue lisää
NÄYTÄ KAIKKI